Schaamte lost zich niet alleen op door zelfwaardering. Schaamte kan jou motiveren om iets op een andere manier te doen, schaamte kan je ertoe brengen om je ‘disconnected’ zijn gewaar te worden. Hier ontstaan kansen om je opnieuw met anderen te verbinden.

Ik schreef reeds over mijn neiging tot schaamte en perfectionisme. Ik begon te beseffen hoezeer dit me isoleert en me verhindert om risico’s te nemen en nieuwe ervaringen op te doen. Ik besloot om hier een stap in te zetten met mijn blog, om mijn gedachten en patronen te delen. Door het te delen had die schaamte ineens niet meer hetzelfde gewicht. Die innerlijke stemmetjes verdwenen naar de achtergrond.
Bovendien kreeg ik van sommigen feedback hoe bevrijdend de blog was om te lezen en om wat ik beschreef ook in zichzelf te herkennen: ‘Ik sta er niet meer alleen in’, ‘ik hoef me niet meer zo te schamen’ …
Zodra je hiertoe bent gekomen om op een jou passende manier dingen te delen, zet je jezelf in de wereld en geef je jezelf je plaats tussen anderen terug.

Zo, ik heb al zoveel gevoeld, gezien, gelezen en gedeeld over schaamte dat het me lijkt of ik dit hoofdstukje mag afronden. Ik ben benieuwd